Meekaumi a Zászlómúzeumban

A Csendes óceán újabb egzotikus területével,- szó szerint – a napjainkban a Pápua Új-Guinea egyik leg délibb szigetén, Bougainville-n megalakult Meekamui Köztársasággal kerülhettek elérhető közelségbe azok, akik részt vettek a márciusig megtekinthető kiállítás megnyitóján a Zászlómúzeumban.  Az eseménynek az ad különös jelentőséget, hogy a múzeum fennállásának idén 25. évfordulója eseménysorozatában, a világon egyedülállóan először itt és igen hamar került sor az újonnan létrejött ország fényképes bemutatójára.

A megnyitón Balogh László, a gyűjtemény összeállítójának köszöntője és a két ország himnuszának elhangzását követően, dr. Erőss Gábor János, Józsefváros alpolgármestere, Prof. dr. Suha György nagykövet, valamint Gallé Erika, a Stiefel Eurocart Kft. főszerkesztője mondtak rövid beszédet. Ennek során egyebek mellett elhangzott, hogy az elmúlt évtizedek során Bougainville autonómia iránti óriási vágya figyelhető meg abban a körülményben, hogy mostanra a bougainvilleiek 98% -a szavazott a Pápua Új-Guineától való függetlenség mellett a nemrégiben tartott népszavazáson.

Kedves színfoltja volt a megnyitónak amikor Balogh László, a Zászlómúzeum rendezvényein hosszabb időn át nyújtott művészi tevékenységükért, az általa 2010-ben alapított és évente adományozott Zászlómúzeumi Díj-ban részesítette Milus Alida és Milus Kira magyar és nemzetközi bajnok táncművészeket, akik a ez alkalommal is autentikus tánc bemutatójukkal színesítették az estét.

A kiállítás megrendezését támogatta: a Telemat Kft, az ARZON Kft, a Rex-Art Kft, a Stiefel Eurocart Kft, a KENS Kft, a Primus1 Mineral Water, a Vintage bolt Kft, az In-kal Security Zrt, a Béres Alapítvány, a Cartographia Kft.

Köszönet a támogatóknak és a résztvevőknek,
Balogh László gyűjteményi tulajdonos
Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlómúzeum támogatója