ÉSZAK-AFRIKA A JÓZSEFVÁROSI GALÉRIÁBAN

A februári összejövetelünk alkalmából, a mintegy száz fős érdeklődő részvételével Észak-Afrika országai, zászlói, himnuszai, érdekességeiről hallhattunk újabb, zászlótörténeti ismertetőt Balogh Lászlótól, a Zászlómúzeum gyűjteményi tulajdonosától a sorozatának otthont adó Józsefvárosi Galériában.

A vetítettképes előadás során a jelenlévők ez alkalommal is számos, kevésbé ismert helyi érdekességről szerezhettek ismereteket a szavannák és a trópusok által övezett földrész országainak többnyire a Pán-afrikai zászlócsaládhoz tartozó országzászlói és himnuszai történetiségéről, az afrikai földrajzi térségben elfoglalt gazdasági helyzetük alakulásáról, jelentőségéről. Geopolitikailag meghatározva az ENSZ definíciója alapján Algéria, Egyiptom, Líbia, Marokkó, Szudán, Tunézia, Nyugat-Szahara (hivatalos nevén: Nyugat Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság) és Mauritánia tartoznak Afrika északi részéhez.

Kevesek által ismert információként hangzott el, hogy földrajzilag szintén e területekhez sorolhatók Spanyolország külbirtoka, a Marokkóhoz közel fekvő Kanári-szigetek és a portugál Madeira-szigetek. A pontossághoz az is hozzátartozik, hogy földrajzilag ugyancsak a fenti területekhez tartoznak még az Azori-zigetekMauritániaMaliNigerCsádEtiópia egy része, Eritrea és Dzsibuti egyes északi területei is. Etnikailag is meghatározható a régió, eszerint az afrikai arab és berber etnikum által lakott területet jelenti Észak-Afrika.

A Józsefvárosi Galéria és a Zászlómúzeum sikeres, közös ismeretterjesztő előadás-sorozatában előre láthatólag március 24-én Közép-Afrika országairól hallhatunk újabb érdekességeket az Afrika tárgyú előadás keretében, amelyre szívesen várjuk az érdeklődőket.

Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlómúzeum támogatója