25 ÉVES A JÓZSEFVÁROSI ZÁSZLÓMÚZEUM

„Itt minden ország békésen megfér egymás mellett”

Az idézet Balogh Lászlótól, a zászló magángyűjteményét 1995. október 21-óta felvonultató múzeum vezetőjétől származik.

A világon ugyan létezik számos zászló gyűjtemény, de ilyen, egyedülálló, kizárólag Magyarországon, a Józsefvárosban, a József körút és a Nap utca sarkán található Zászlómúzeumban tekinthető meg, amely idén tölti be negyedszázados jubileumát. A tervezett emlékező ünnepségre – az ismert járványhelyzet miatt – egy későbbi, már biztonságos időpontban kerül sor.

Balogh Lászlót gyerekkora óta foglalkoztatja a zászlók, a címerek és egyéb nemzeti jelképek világa.

Szinte hihetetlennek tűnik, de a 25 év során, – szinte mint egy  külügyminisztérium – magánemberként, a világ országai hivatalban lévő számos uralkodójával, államfőjével, miniszterelnökével, külügyminiszterével és hasonlóan fontos személyiségeivel  tart levelezési kapcsolatot. Ebben az a legszebb, hogy a megkeresésére rendszerint reagálnak is az érintettek és elküldik nemzeti zászlójukat, címerüket, és hasonlóan értékes relikviáikat a világra szóló gyűjtemény számára. További érdekesség, hogy a kiterjedt kapcsolatrendszeréből adódóan, miszerint egy adott országban változik az államforma amellyel rendszerint a nemzeti szimbólumok is változnak, erről Balogh Lászlót gyakran értesítik és - előfordult, hogy már a hivatalos kormányzati szerveket is megelőzően –  megküldik a múzeum számára az adott ország zászlóját, címerét. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy   a világon elsőként, idén januárban került a Zászlómúzeumban kiállítás keretében bemutatásra az Óceániban fekvő Pápua-Új Guinea egyik legdélibb szigetén, Bougainville-en, alig egy éve megalakult Meekamui Köztársaság, ( a szó jelentése: boldog emberek). Emellett még számos hasonlóan érdekes történet színesíti a palettát, amely Balogh László fáradhatatlan, kitartó munkásságát dicséri. Ez irányú tevékenységét a negyedszázad alatt számos hazai és külföldi elismerés, kitüntetés övezi, amelyek a múzeum gyűjteményében  tárlókban is megtekinthetők.

A teljes gyűjtemény nagyjából 6000-ből áll, a helyhiány miatt azonban azok nagyobb része sajnos raktárak mélyén nyugszik, ezért az állandóan berendezett kiállító teremben a világ országainak a zászlói közül, mindössze 200 látható. 

Aki teheti látogasson el a múzeumba, ahol minden bizonnyal, szó szerint, színes élményekben és történetekben lesz része.

Balogh Lászlónak pedig a negyedszázados ünnepi alkalomból további töretlen munkakedvet és  sikereket kíván 

 

a Zászlómúzeum Baráti KöreKészítette: Dr. Bakó László,

 

a Zászlótudományi Alapítvány támogatója